Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Με την "Γραναζούπολη" στον Πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής

Δημοσιεύθηκε από Κοσμάς Αθανασιάδης στις 8:25 μ.μ. με 5 σχόλια
Η τάξη μας συμμετείχε στον 1ο Πανελλήνιο διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής για μαθητές δημοτικού με τίτλο: "Η δική μας πόλη". Σκοπός του διαγωνισμού ήταν οι μαθητές να αναπτύξουν το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και τις επιστημονικές τους δεξιότητες για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο η οποία θα  προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού «H δική μου πόλη».

Το project που ανέπτυξε και παρουσίασε η ομάδα μας βαπτίστηκε "Η Γραναζούπολη".

(Τα μέλη της ομάδας μας - video)

Ξεκινώντας διαβάσαμε προσεκτικά τους όρους ώστε να φτιάξουμε τη μακέτα μας στις σωστές διαστάσεις 100x60 εκατοστά. Επίσης, διαβάσαμε και τα κριτήρια αξιολόγησης-βαθμολόγησης ώστε να είμαστε συμβατοί με αυτά που ζητάνε οι διοργανωτές.


Προσπαθήσαμε η κατασκευή μας να είναι καλαίσθητη αλλά λιτή και να περιλαμβάνει μόνο δομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα στη λειτουργικότητα του project. Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αντικείμενα που διαθέταμε ή κατασκευάσαμε μόνοι μας αξιοποιώντας απλά υλικά, ώστε να μην αγοράσουμε σχεδόν τίποτα.
Στο πλαίσιο του περιορισμού του κόστους επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε το βασικό πακέτο Lego WeDo που περιλαμβάνει ένα hub, ένα μοτέρ, ένα αισθητήρα απόστασης (όπου συνδέονται στις 2 διαθέσιμες θέσεις του hub) και το μικρόφωνο του υπολογιστή μας ως αισθητήρα ήχου.
Είχαμε την τύχη να διαθέτουμε και πρόσθετα δομικά στοιχεία από το πακέτο Mindstorms NXT αλλά και από Lego που δίνονταν πριν λίγο καιρό από τη Shell με την αγορά βενζίνης.
Προγραμματίσαμε στο λογισμικό Scratch ώστε να υπάρχει αντιστοίχιση του βίντεο με τον πραγματικό κόσμο.


Ο δάσκαλός και προπονητής μας συμμετείχε και σε ένα workshop και ενημερώθηκε για τρόπους βελτίωσης του project μας.


Ξεκινώντας με τη δημιουργία του εδάφους της πίστας, κόψαμε φελιζόλ μόνωσης σε ακανόνιστα σχήματα και τα κολλήσαμε με ατλακόλ σε ένα φύλλο μελαμίνης 60χ100 εκατοστά (διαστάσεις της πίστας). Με τα φελιζόλ φτιάξαμε και τον επικλινή δρόμο με την κινητή γέφυρα.


Μετά βουτήξαμε κομμάτια γυψόγαζας σε νερό και τα κολλήσαμε πάνω στα φελιζόλ ...


ώστε να αποκτήσουν ενιαίο και συμπαγές σχήμα. Με ένα βρεγμένο πινέλο λειάναμε την επιφάνειά που δημιουργήθηκε πριν στεγνώσει ο γύψος. Μετά με ένα σφουγγαράκι περάσαμε ελαφρά με κάσια (υλικό χρωματισμού που διαλύεται σε νερό) όλη την επιφάνεια για να αποκτήσει το καφέ σκούρο χρώμα ώστε να προσομοιάζει στο έδαφος όπως φαίνεται παρακάτω.


 Για την κατασκευή του δρόμου χρησιμοποιήσαμε ένα φύλλο στεγανωτικής ασφαλτικής μεμβράνης που χρησιμοποιείται στη στεγανοποίηση στέγης αντί για κεραμίδια.

 
 βάψαμε μπλε τη θάλασσα και κολλήσαμε διαφανές ντύμα βιβλίων για να δώσουμε την αίσθηση του νερού ...


Εκτυπώσαμε και πλαστικοποιήσαμε τα σήματα οδικής κυκλοφορίας. τα κόψαμε και τα κολλήσαμε σε χαρτόνι μακέτας ώστε να αποκτήσουν όγκο. Επίσης, κόψαμε και κολλήσαμε με θερμόκολλα ένα καλαμάκι για σουβλάκια στο πίσω μέρος τους, ώστε να στηρίζονται στο έδαφος. Τέλος, τα βάψαμε με ασημί μπογιά.


Χαρτόνι μακέτας τριών χιλιοστών


Σήμα STOP στις γραμμές του τρένου


με τον ίδιο τρόπο φτιάξαμε και το "απρόσεκτο παιδάκι" στη διάβαση πεζών, τα σπίτια και τα δέντρα στην άκρη του δρόμου.


Πήραμε καλώδιο ψιλό, πράσινα και κόκκινα λαμπάκια led, μικροδιακόπτες τριών θέσεων και διακοπτάκια τριών θέσεων για την επιλεκτική ενεργοποίηση των ηλεκτρικών κυκλωμάτων από μία ηλεκτρική πηγή (μπαταρία 9V).


Φτιάξαμε και ένα καλάμι με πετονιά και "δόλωμα" για να το χρησιμοποιήσει ο Περιβαλλοντολόγος.


Στις γραμμές του τρένου δυσκολευτήκαμε στο κόψιμο αλλά τα καταφέραμε να τις κολλήσουμε πάνω σε μικρά χαλικάκια. Τα μικρά χαλικάκια είχαν ήδη κολληθεί με ατλακόλ στο έδαφος.


Η βασική μας κατασκευή με Lego η οποία αποτελεί και την "καρδιά" του project είναι ένα αυτοκινητάκι που κρύβει μέσα του το μοτέρ, το hub και κάτω από το καπό του τον αισθητήρα απόστασης.


Το εσωτερικό του αυτοκινήτου Lego



Για να το φτιάξουμε χρησιμοποιήσαμε και πολλές ψηφίδες από αυτοκινητάκια που δίνονταν σε προσφορά από τα πρατήρια της Shell.
Για να φτιάξουμε το ζωάκι της θάλασσας προσθέτουμε μια νέα κατασκευή πάνω στο αυτοκινητάκι ...

Φωτογραφία κατασκευής σε πρώιμο στάδιο


Για να επιτύχουμε παράλληλα με την κίνησή του και κίνηση της ουράς δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό που συνδέεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου Lego.

Για να δώσουμε κίνηση στη γέφυρα συναρμολογήσαμε μια βάση με τον κατάλληλο μηχανισμό ...

(φωτογραφία κατά τη διάρκεια συναρμολόγησης)


Φωτογραφία στο τελικό στάδιο


Λεπτομέρεια του μηχανισμού



Βάλαμε κι ένα μικρόφωνο δίπλα στο καμπανάκι του Σταθμάρχη, ώστε να ενεργοποιείται, όταν αυτό χτυπάει, ο αισθητήρας ήχου.

Πρόβλημα: Ο αισθητήρας ήχου ενεργοποιούσε άλλοτε μία και άλλοτε δύο φορές τον εισαγόμενο ήχο. μερικές φορές ενεργοποιούσε τη συμπεριφορά χωρίς να του δοθεί το ανάλογο ερέθισμα. Βρήκαμε ως μοναδική λύση την αύξηση της έντασης ενεργοποίησης και την αφαίρεση του μικροφώνου από το laptop αμέσως μετά την ενεργοποίηση του αυτοματισμού.



Ένας διακόπτης τριών θέσεων δίνει ρεύμα στην πρώτη ή στην τρίτη διαδρομή. Ενεργοποιείται από τον Ελεγκτή διοδίων. Δίπλα ακριβώς υπάρχει σε θήκη η μπαταρία 9V και τα καλώδια των κυκλωμάτων καλυμμένα με φαρδιά αυτοκόλλητη ταινία.

Περνώντας στη δράση ....


Στην πρώτη διαδρομή το αυτοκινητάκι Lego ξεκινάει όταν από το κέντρο ηλεκτρονικού ελέγχου πιεστεί το πλήκτρο 1.

Ο πρώτος διάδρομος με το σιδηρόδρομο και τη διάβαση πεζών



Το αυτοκινητάκι Lego έτοιμο να ξεκινήσει


Όταν το καμπανάκι ηχήσει από τον υπεύθυνο του κέντρου ηλεκτρονικού ελέγχου, ο αισθητήρας ήχου (μικρόφωνο) απενεργοποιεί το μοτέρ μέχρι να ολοκληρωθεί ο ήχος του τρένου.

 Το καμπανάκι στο κέντρο ελέγχου

Ο Σταθμάρχης κατεβάζει την μπάρα και το λαμπάκι ανάβει κόκκινο.

Πώς γίνεται: Καθώς η μπάρα κατεβαίνει από τον Σταθμάρχη ο μικροδιακόπτης πιέζεται και ενεργοποιεί το κόκκινο λαμπάκι τύπου flash που αναβοσβήνει. Όταν η μπάρα ανέβει ο μικροδιακόπτης απελευθερώνεται και ανάβει ξανά το πράσινο λαμπάκι.

Τα φανάρια στη γραμμή του τρένου και η μπάρα



Όταν ο ήχος του τρένου σταματάει, το αυτοκινητάκι συνεχίζει την πορεία του.

(δείτε το βίντεο)



'Τα κτήρια της μακέτας δημιουργήθηκαν από εικόνες που εκτυπώσαμε και πλαστικοποιήσαμε από το διαδίκτυο. Τις ίδιες εικόνες στα ίδια ακριβώς σημεία εισάγαμε και στο λογισμικό Scratch.

Ο πρώτος διάδρομος μετά τις γραμμές του τρένου


Πιο πέρα, στη διάβαση πεζών ξαφνικά ένα "απρόσεκτο παιδάκι" περνάει το δρόμο και το αυτοκινητάκι με τη βοήθεια του αισθητήρα απόστασης, που απενεργοποιεί το μοτέρ του, σταματάει.

Το αυτοκίνητο συναντάει το "απρόσεκτο παιδάκι" και σταματά



Όταν το "απρόσεκτο παιδάκι" φύγει, ο δρόμος είναι ελεύθερος και το αυτοκινητάκι συνεχίζει την πορεία του μέχρι το σήμα STOP.

Στο τέλος της διαδρομής το αυτοκίνητο σταματάει στην πινακίδα STOP


Εκεί to αυτοκινητάκι Lego σταματάει, παραχωρώντας προτεραιότητα στα οχήματα του άλλου δρόμου της διασταύρωσης. Έτσι τελειώνει η πρώτη αποστολή.

Τα σήματα οδικής κυκλοφορίας μας υποψιάζουν για το τι θα συμβεί!




(δείτε το βίντεο 1 της παρουσίασης)



(δείτε το βίντεο στον πραγματικό κόσμο)



(δείτε το βίντεο Scratch της διαδρομής 1)


Ο Αρχιμηχανικός προσαρμόζει την πρόσθετη κατασκευή στο αυτοκινητάκι Lego και το μετατρέπει σε "υπό εξαφάνιση" ζώο της θάλασσας! Τοποθετεί το ζωάκι στην άκρη της πίστας, έξω από τον κόλπο της πόλης.

Το "υπό εξαφάνιση" ζωάκι της θάλασσας από κοντά


Το ζωάκι της θάλασσας μπαίνει στον κόλπο της πόλης, κουνώντας την ουρά του



Ο Περιβαλλοντολόγος με το καλάμι του φέρνει το δόλωμα (ειδική τροφή) κοντά στο στόμα του ζώου προκειμένου να το προσελκύσει εντός του κόλπου, σε ασφαλή και καθαρά νερά. Όλα ξεκινούν από το κέντρο ελέγχου όταν ο υπεύθυνος πιέζει το πλήκτρο 2.

Ο Περιβαλλοντολόγος με το καλάμι του ψαρεύει το ζωάκι της θάλασσας
 

Αξιοποιώντας την αντίστροφη κίνηση του μοτέρ, μέσω του λογισμικού, όταν το δόλωμα έρθει κοντά το ψαράκι ο αισθητήρας απόστασης ενεργοποιεί το μοτέρ και το ζωάκι κινείται κουνώντας την ουρά του.

Πώς γίνεται: Το πτερύγιο του ψαριού συνδέεται με έναν άξονα μετάδοσης κίνησης που υπάρχει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Με την περιστροφή επιτυγχάνεται το ανεβοκατέβασμα της ουράς.

Το ζωάκι της θάλασσας μπαίνει στον κόλπο της πόλης


Όταν το δόλωμα απομακρυνθεί το ψαράκι σταματάει. Στην οθόνη του υπολογιστή αποτυπώνεται η κίνηση και η παύση του θαλάσσιου ζώου σε πραγματικό χρόνο. Όταν κινείται εμφανίζεται και η φράση "Νατο! Ας το φάω!" ενώ όταν σταματάει εμφανίζεται το μήνυμα "Πού πήγε το ψαράκι;".
Αφού το θαλάσσιο ζώο φτάσει στο μέσο του κόλπου εμφανίζεται το μήνυμα "Α, εδώ είναι ωραία και καθαρά!" και η αποστολή τελειώνει.

(δείτε το βίντεο 2 της παρουσίασης)



(δείτε το βίντεο της διαδρομής 2 στον πραγματικό κόσμο)



(δείτε το βίντεο Scratch της διαδρομής 2)



Στο στενότερο σημείο του πορθμού μια κινητή γέφυρα ενώνει τα δύο τμήματα της πόλης ...


Η κινητή γέφυρα κατεβαίνοντας ενώνει τα δύο τμήματα της ξηράς


Πριν τη διέλευση της γέφυρας από αυτοκίνητα λειτουργεί ο σταθμός διοδίων ...

Στο μηχανισμό της γέφυρας θα "κουμπώσει" το αυτοκινητάκι Lego



Στο μηχανισμό της γέφυρας έχει "κουμπώσει" το αυτοκινητάκι Lego



 Ένας μηχανισμός με έναν κερματοδέκτη απελευθερώνει ένα μικρό αυτοκινητάκι ...



το μικρό αυτοκινητάκι πρέπει να πληρώσει "1 ευρώ" για να περάσει από την κινητή γέφυρα.

Ο κερματοδέκτης στο σταθμό διοδίων


Μια μεταλλική θηλιά και ένας πλαστικός πείρος συγκρατούν το μικρό αυτοκινητάκι


Όταν ο υπεύθυνος του κέντρου ηλεκτρονικού ελέγχου πιέσει το πλήκτρο 3 στο laptop, η αποστολή ξεκινάει. Στην οθόνη εμφανίζεται το μήνυμα "Γεια σου. Πρέπει να πληρώσεις 1 ευρώ". Όταν ο Ελεγκτής Διοδίων βάλει το "κέρμα" στον κερματοδέκτη, το μικρό αυτοκινητάκι απελευθερώνεται.

Πώς γίνεται: Μια μεταλλική θηλιά έχει κολληθεί στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Ένας πλαστικός πείρος το συγκρατεί. Ο πλαστικός πείρος κατεβαίνει όταν ένα "κέρμα" πιεστεί στην υποδοχή του κερματοδέκτη μέσω ενός μηχανισμού. Επιπλέον, μια μεταλλική ροδέλα βοηθάει στην επαναφορά του μηχανισμού όταν αφαιρεθεί το "κέρμα" από τον κερματοδέκτη.

Μια μεταλλική θηλιά συγκρατεί το μικρό αυτοκινητάκι στο επικλινές έδαφος του διαδρόμου


Πώς λειτουργεί ...


Λόγω της κατωφέρειας του δρόμου, όταν απελευθερώνεται το μικρό αυτοκινητάκι, κατεβαίνει προς τη γέφυρα χτυπώντας στην κατεβασμένη μπάρα. Ο αισθητήρας απόστασης του αυτοκινήτου Lego το "βλέπει" και ενεργοποιεί το μοτέρ.

Πρόβλημα 1ο: Η επιφάνεια στη διαδρομή 3 έπρεπε να έχει κλίση για να επιτρέπει την κίνηση του μικρού αυτοκινήτου χωρίς μηχανική υποστήριξη. Έτσι, έγιναν δοκιμές και η κλίση του δρόμου ρυθμίστηκε με γνώμονα τη συνεχή αλλά και  ομαλή κίνηση του αυτοκινήτου μέχρι το τέλος του δρόμου.

Πρόβλημα 2ο: Ο αισθητήρας δεν "έβλεπε" το αυτοκινητάκι λόγω της μικρής οπτικής γωνίας. Δοκιμάσαμε να αυξήσουμε την τιμή στο λογισμικό αλλά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο αισθητήρας να ενεργοποιεί το μοτέρ αυτόματα λόγω ανίχνευσης και άλλων σταθερών αντικειμένων. Σαν λύση μειώθηκε η τιμή στον αισθητήρα και εφαρμόστηκαν τα εξής: α) βυθίστηκε η βάση αφαιρώντας το τεχνητό έδαφος ώστε να προσεγγίσει την επιφάνεια του μικρού αυτοκινήτου και β) στην οροφή του μικρού αυτοκινήτου τοποθετήθηκε ένα μικρό χαρτονάκι για αύξηση του όγκου του, ώστε να ανιχνεύεται από τον αισθητήρα απόστασης.

Ο αισθητήρας απόστασης ανιχνεύει την κίνηση του αυτοκινήτου όταν αυτό κατέβει


Ένα μικρό χαρτονάκι έχει κολληθεί στην οροφή του αυτοκινήτου για να διευκολυνθεί η ανίχνευση από τον αισθητήρα απόστασης


Η κίνηση του μοτέρ μεταφέρεται μέσω του πίσω γραναζιού του αυτοκινήτου Lego και ενός άξονα της βάσης σε μια σειρά άλλων γραναζιών, στο μπροστινό μέρος του μηχανισμού ...

Το αυτοκινητάκι Lego έχει "κουμπώσει" στη βάση


Ο μηχανισμός της βάσης δίνει κίνηση στην μπάρα και στην τροχαλία του ιμάντα


Aνεβάζοντας την μπάρα, περιστρέφοντας περάλληλα την τροχαλία με τον ιμάντα. Ο ιμάντας περιστρέφει την τροχαλία της γέφυρας και η πόρτα κατεβαίνει.

Πρόβλημα 1ο: Έγιναν πολλές δοκιμές ώστε να μην υπάρχει απόκλιση στην κίνηση της μπάρας και της ανόδου και καθόδου της κινητής γέφυρας. Έτσι υπολογίστηκε το μέγεθος και η ταχύτητα των γραναζιών του ιμάντα και της μπάρας ώστε να συγχρονίζονται οι κινήσεις τους κατά την άνοδο και κάθοδό τους.

Πρόβλημα 2ο: Ο ιμάντας (λαστιχάκι), αν και τοποθετημένος στο ίδιο επίπεδο με τις δυο τροχαλίες, μερικές φορές ξέφευγε από την τροχαλία της γέφυρας δημιουργώντας δυσλειτουργία στον μηχανισμό. Έτσι, κολλήθηκε μια προεξέχουσα πλαστική ροδέλλα στην τροχαλία της κινητής γέφυρας, διορθώνοντας το πρόβλημα. 

Για ιμάντα χρησιμοποιήσαμε ένα απλό λαστιχάκι



Έτσι, τα γρανάζια και οι τροχαλίες κινούνται, ανεβάζοντας την μπάρα και κατεβάζοντας τη γέφυρα.

Ο μηχανισμός της κινητής γέφυρας


Με το κατέβασμα της γέφυρας το αυτοκινητάκι περνάει και σταματάει απέναντι στο τέλος του δρόμου. Εκεί συγκρατείται από ένα προεξέχον ξυλάκι στην άκρη του δρόμου.

Στο τέλος της 3ης διαδρομής ένα ξυλάκι θα συγκρατήσει το μικρό αυτοκινητάκι που θα κατηφορίσει


Παράλληλα η πόρτα της κατεβασμένης γέφυρας πιέζει έναν μικροδιακόπτη και το λαμπάκι από κόκκινο ανάβει πράσινο.

Η γέφυρα έχει κατέβει και το φανάρι ανάβει πράσινο


Ένας μαγνήτης έχει τοποθετηθεί δίπλα στο διακόπτη ώστε έλκοντας την πόρτα της κινητής γέφυρας να διευκολύνει την ενεργοποίησή του


Μια μεταλλική πλάκα έχει κολληθεί στην άκρη της πόρτας ώστε να κολλήσει με τον μαγνήτη


Πρόβλημα: Επειδή η πόρτα της γέφυρας ήταν ελαφριά και δεν μπορούσε να πιέσει αρκετά τον μικροδιακόπτη, προστέθηκε στο επάνω μέρως της πόρτας μια σιδερένια πλακίτσα και στη βάση, εκεί που ενώνεται η πόρτα με το δρόμο, ένας δυνατός μαγνήτης. Λόγω της ελκτικής του δύναμης του μαγνήτη η πόρτα πιέζεται και κολλάει στο έδαφος, ενεργοποιώντας τον μικροδιακόπτη, ανάβοντας παράλληλα το πράσινο φανάρι.

 Μετά από μερικά δευτερόλεπτα η γέφυρα ανεβαίνει και η μπάρα ξανακατεβαίνει. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα ακούγεται και ο ήχος του κρουαζιερόπλοιου που περνάει.Έτσι, η διαδρομή 3 τελειώνει.

Όλα αυτά αποτυπώνονται με αρκετή ακρίβεια στην οθόνη του υπολογιστή από το video Scratch στο κέντρο ηλεκτρονικού ελέγχου.

(δείτε το βίντεο 3 της παρουσίασης)



(δείτε το βίντεο της διαδρομής 3 στον πραγματικό κόσμο)


(δείτε το βίντεο Scratch της διαδρομής 3)



Για την καλύτερη παρουσίαση του project είχαμε εκτυπώσει μπλουζάκια με το όνομα και την ιδιότητα των μελών της ομάδας μας. Είχαμε φτιάξει και πρόσθετο υλικό για τη διακόσμηση του περιπτέρου και τη δημιουργία αφίσας. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να αξιοποιηθεί όλο αυτό το υλικό ... 
Ο τίτλος του project με πολλά χρώματα


Ταυτότητες για τα μέλη της ομάδας μας



Πλαστικοποιημένες φωτογραφίες της πίστας και των κατασκευών


Εικόνα από την προσομοίωση στην οθόνη των συμβάντων στο Scratch


 Αποτίμηση ...

 - Με τη δουλειά μας καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέλη της ομάδας μας όχι μόνο κατά την υλοποίηση αλλά και την παρουσίαση του  project, αφού ο καθένας μας ήταν απαραίτητος και είχε συγκεκριμένο ρόλο κατά την εξέλιξη της παρουσίασής μας.
- Καταφέραμε με τα ελάχιστα δυνατά υλικά (1 hub, 1 μοτερ, 1 αισθητήρα απόστασης και ένα μικρόφωνο) να κατασκευάσουμε 4 αυτοματισμούς (το μέγιστο επιτρεπτό), οι δύο εκ των οποίων με διπλή, σύνθετη λειτουργία.
- Επιδιώξαμε να συνδυάσουμε τους μηχανικούς αυτοματισμούς με χειροκίνητους, ώστε στο σενάριο να εμπλέκονται ενεργά και τα μέλη της ομάδας μας.
- Καταφέραμε να συνδυάσουμε τους μηχανικούς αυτοματισμούς με ηλεκτρικά κυκλώματα προσθέτοντας επιπλέον λειτουργικότητα σε αυτούς αλλά και στην εξέλιξη του σεναρίου μας.
- Καταφέραμε να αποτυπώσουμε τα συμβάντα του πραγματικού κόσμου στο προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch, το οποίο λειτουργούσε ως δέκτης αλλά και ως πομπός πληροφοριών στην εξέλιξη του σεναρίου μας.
- Αποφύγαμε την παρουσίαση καταστάσεων που δεν μπορούσαμε να επέμβουμε ως ομάδα διαδραστικά.
- Επιλέξαμε τη λειτουργικότητα, τον συγχρονισμό και τη χρηστικότητα περιορίζοντας δραστικά την παράθεση φαντασιακών καταστάσεων. Άλλωστε, από το ξεκίνημα της δουλειάς μας συμφωνήσαμε ότι συμμετέχουμε πρωτίστως σε project εκπαιδευτικής ρομποτικής.

Δουλέψαμε, προσπαθήσαμε, χαρήκαμε αλλά και λυπηθήκαμε γιατί ελπίζαμε σε μεγαλύτερη διάκριση. Τελικά όμως απολαύσαμε τη διαδικασία και γευτήκαμε τη χαρά της δημιουργίας.
Θα νιώθαμε ιδιαίτερη χαρά αν μας δινόταν η δυνατότητα να μελετήσουμε και άλλα project, ιδίως αυτά που διακρίθηκαν, ώστε να εμπλουτίσουμε τις ιδέες μας και τις γνώσεις μας στην εκπαιδευτική ρομποτική, σε αυτοματισμούς και κώδικα προγραμματισμού. Έτσι, θα μπορούσαμε να αναπροσαρμόσουμε τις προσπάθειές μας στη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου, καλαίσθητου, λειτουργικού και ευφάνταστου project στο μέλλον.

(δείτε ολόκληρο το project σε ένα βίντεο)



Αποφασίσαμε να κοινοποιήσουμε και να προσφέρουμε τη δουλειά μας στην εκπαιδευτική κοινότητα, αναλύοντάς την λεπτομερώς, μέσα από το blog της τάξης μας.

Όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να ανακτήσετε τον κώδικα του Scratch κάνοντας κλικ εδώ.

Μπορείτε να ανακτήσετε το κείμενο της παρουσίασης του project κάνοντας κλικ εδώ.

Μπορείτε να δείτε πρόσθετο φωτογραφικό υλικό του project κάνοντας κλικ εδώ.


Με περηφάνεια για τη δουλειά μας   
             
Τα Τριτάκια του Δ.Σ. Σαρωνίδας     


Σημειώσεις:
- Οι φωτογραφίες και οι βιντεοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν κατόπιν γραπτής άδειας από τους γονείς των μαθητών.
- Το παρόν υλικό διατίθεται δωρεάν για εκπαιδευτική μη εμπορική χρήση. 

5 σχόλια:

  1. Ωραία παρουσίαση, λεπτομερή και εμπεριστατωμένη.Συγχαρητήρια στον δάσκαλο και στους μαθητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την πολύ δημιουργική εργασία σας! Είστε όλες και όλοι αξιέπαινοι! Πολύ ευγενικό που μοιράζεστε τη δουλειά σας κι έτσι μας δίνετε ιδέες για να προσπαθήσουμε κι εμείς! Δεν πειράζει που δεν βραβευτήκατε από τον διαγωνισμό. Είστε νικητές έτσι κι αλλιώς. Συγχαρητήρια και πάλι σε σας και στον δάσκαλό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!!! :)
    Μα, τι καταπληκτική εργασία!!!! Πράγματι είναι υπέροχο που μοιράζεστε τη δουλειά και την εμπειρία σας. Εμπνέετε και παρακινείτε κι άλλους να ασχοληθούν με την ρομποτική! Για άλλη μια φορά διαπιστώνω πως "το μοίρασμα δίνει χαρά"! Καλή συνέχεια σε ό,τι επιχειρείτε! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλά συγχαρητήρια .
    Μου δινει χαρα που βλεπω τον Κοσμα, ακουραστο, να συνεχιζει να απελευθερωνει την φαντασια των μαθητων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια και για το αποτέλεσμα και για τον διαμοιρασμό του. Φαίνεται ότι έχετε αφιερώσει τεράστιο πλήθος ωρών για το project και σας αξίζει τουλάχιστον να μάθετε σε τι αντανακλά η διαφορά του δικού σας έργου από τα βραβευμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι χρήστες που χρησιμοποιούν υβριστικές λέξεις ή χυδαίους χαρακτηρισμούς θα αποκλείονται αυτόματα από το δικαίωμα σχολιασμού