Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Βιβλιοπροτάσεις για γονείς

Δημοσιεύθηκε από Κοσμάς Αθανασιάδης στις 2:17 μ.μ. με 0 σχόλια

Σε λίγες ημέρες έρχονται τα Χριστούγεννα και είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ένα καλό δώρο στον εαυτό μας.
Παρακάτω υπάρχουν κάποιες βιβλιοπροτάσεις που υπόσχονται να μας κάνουν καλύτερους γονείς γνωρίζοντας σε βάθος τα παιδιά μας.
Επιλέξτε όποιο ή όποια επιθυμείτε και διαβάστε τα χαλαρά. Δεν θα υπάρξουν ερωτήσεις και κριτήρια αξιολόγησης!

ΥΓ
Κάνοντας κλικ στην τιμή κάθε βιβλίου μπορείτε να δείτε το δικτυακό βιβλιοπωλείο που βρήκα τη χαμηλότερη τιμή.
Πάντως προτείνω να το παραγγείλετε από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς ενισχύοντας την τοπική οικονομία!




 ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ // ΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ
Εκπαιδεύοντας τα παιδιά - Όρια στην παιδική παντοδυναμία
Aldo Naouri, Μτφρ. Χριστιάννα Σαμαρά
Εκδόσεις Κέλευθος 2012 , τιμή € 11,89, σελ. 405

Για πολλούς οι θέσεις του γάλλου παιδιάτρου Αλντό Ναουρί είναι αιρετικές: προτρέπει τις μαμάδες να πάψουν να "ασκούν γοητεία" στα παιδιά τους, τους μπαμπάδες να μην αρκούνται στο ρόλο του παρατηρητή, και τους δύο γονείς να δώσουν έμφαση στη μεταξύ τους σχέση. Στηλιτεύει τη "γλυκερή ψευδοστοργή" των σημερινών γονιών, που δεν διαπαιδαγωγεί αλλά συντηρεί την αίσθηση της παιδικής παντοδυναμίας υπονομεύοντας το μέλλον.
Στη σύγχρονη επιταγή "Μπορείς και δικαιούσαι να τα έχεις όλα" ο Αλντό Ναουρί αντιτάσσει: "Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, αλλά μπορείς να παλέψεις για να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερα". Στα συνεχή "ναι" των γονιών που διαλύουν τον ατομικό ψυχισμό και τον κοινωνικό ιστό αντιπαραβάλλει ένα "όχι" που καταφάσκει στη ζωή! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


 Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας
Το μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας
Carl Honoré, Μτφρ. Άλκηστη Κελεσίδη
Εκδόσεις Αερόστατο, 2010, τιμή € 13,34, σελ. 448

"Το Μανιφέστο της χαρούμενης παιδικής ηλικίας" είναι μια συναρπαστική ματιά στην παιδική ηλικία της εποχής μας και στο πώς μεγαλώνουμε μια γενιά από κουρασμένα παιδιά - φορτωμένα με υποχρεώσεις και στόχους.

Εδώ και πολλές γενιές, η ανατροφή των παιδιών έμοιαζε αρκετά απλή υπόθεση: πήγαιναν στο σχολείο μερικές ώρες την ημέρα, ασχολούνταν με τον αθλητισμό και τα χόμπι τους και τον υπόλοιπο χρόνο έπαιζαν ή, πολύ απλά, ονειρεύονταν... Αυτή η προσέγγιση έχει πλέον αλλάξει: τα παιδιά μας έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο, είναι πιο ευαίσθητα, πιεσμένα και λιγότερο χαρούμενα.

Πολλές φορές, κάτω από ένα πιεστικό πρόγραμμα κρύβονται οι υπερβολικές γονεϊκές προσδοκίες. Αν αφήσουμε τα παιδιά μας να ανακαλύψουν ποια είναι, αντί να τους επιβάλλουμε να γίνουν όπως εμείς θέλουμε να είναι, αν δεν πιέζουμε τα πράγματα και αποδεχτούμε πως η πιο σημαντική γνώση και εμπειρία συχνά δεν αποτιμώνται με ένα καλό βιογραφικό, τότε ίσως τα παιδιά μας μπορέσουν να απολαύσουν πραγματικά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Εξετάζοντας τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες και παίρνοντας συνεντεύξεις από ειδικούς και οικογένειες σε όλο τον κόσμο, ο Καρλ Ονορέ αποδεικνύει πως η ανατροφή των παιδιών μας δεν χρειάζεται να μοιάζει με αγώνα ταχύτητας.

Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα ακόμη εγχειρίδιο για γονείς, αλλά ένα κάλεσμα για κινητοποίηση: οφείλουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για τα παιδιά μας.



 Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!
Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!
Νίκος Σιδέρης
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2009, τιμή € 6,88, σελ. 144

 «Σίγουρα, είναι μια τέχνη το να είσαι καλός γονιός. Στις συνηθισμένες περιπτώσεις, η κοινωνία, ο πολιτισμός και η οικογενειακή ιστορία εξοπλίζουν τους γονείς με την τεχνογνωσία και με τους ψυχικούς πόρους που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν και να λειτουργήσουν αρκετά καλά, δηλαδή επαρκώς, σαν γονείς.
Ωστόσο, και σ' αυτό το ζήτημα, για να μπορέσει να λειτουργήσει μια οικογένεια και να αναθρέψει ένα παιδί ψυχικά ισορροπημένο, η απόλυτη προϋπόθεση δεν είναι το καλός, αλλά το γονιός: Εκατομμύρια παιδιά έχουν μεγαλώσει με γονείς μετριότατους ως προς τη γονεϊκή τους λειτουργία. Και ποτέ κανένα παιδί δεν ανατράφηκε με τέλειους γονείς: Όλοι είχαν ατέλειες, ανεπάρκειες, κενά, προβλήματα…Όμως, το δίλημμα δεν είναι ή τέλειοι γονείς ή καθόλου γονείς. Το πρωταρχικό και απόλυτο ζητούμενο είναι να υπάρχουν γονείς».

Απόσπασμα από το βιβλίο Το βιβλίο αυτό είναι ταυτόχρονα επιστημονική μελέτη και εμπιστευτική επιστολή σε γονείς που σκέφτονται. Απευθύνεται σε συνήθεις γονείς, που μέσα σε συνήθεις οικογένειες ανατρέφουν συνήθη παιδιά. Και στην πορεία συναντούν δυσκολίες, απορίες, προβλήματα, ίσως και αδιέξοδα. Όλο και συχνότερα, αυτοί οι συνήθεις γονείς θέτουν το ερώτημα: «Μήπως το παιδί χρειάζεται ψυχολόγο;». Η εμπειρία και ο στοχασμός του Νίκου Σιδέρη τον οδηγούν κατά κανόνα στο συμπέρασμα ότι, κατά κανόνα, τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!

 

 ΜΠΑΜΠΑ ΜΑΜΑ ΔΑΣΚΑΛΕ ΑΞΙΖΩ // ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Μπαμπά, μαμά, δάσκαλε Αξίζω  – Αυτοεκτίμηση και παιδική ηλικία
Βίκυ Σίμου
Εκδόσεις Καλέντης, 2012, τιμή € 12,60, σελ. 250

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά και την ακαδημαϊκή επίδοση του παιδιού; Το πιο σημαντικό κλειδί τελικά είναι η Αυτοεκτίμηση. Το πρόγραμμα που αναλύεται σε αυτό το βιβλίο έχει εφαρμοστεί σε πολλά δημόσια σχολεία, ενώ αξιολογήθηκε και πιστοποιήθηκε από το Σ. Σ. Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Οι ασκήσεις που περιλαμβάνει βοηθούν τους εκπαιδευτικούς, τους συμβούλους και τους γονείς να εφαρμόσουν εύκολα και αποτελεσματικά το πρόγραμμα.
Οι πυλώνες της Αυτοεκτίμησης στη Σχολική Ηλικία:
- Ασφάλεια: Σημαντικά συναισθήματα εμπιστοσύνης, ασφάλειας, επιβεβαίωσης
- Ταυτότητα: Το αίσθημα της ατομικότητας, η επαρκής γνώση του εαυτού
- Σχέσεις-δεσμοί: Η αίσθηση του ανήκειν, διαπροσωπικές σχέσεις και κοινωνικές δεξιότητες σε ομάδες
- Σκοπός: Η αίσθηση του σκοπού στη ζωή μας. Επιτυγχάνω την αυτο-ενδυνάμωση θέτοντας ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους
- Επάρκεια: Μαθαίνω να αναγνωρίζω την επιτυχία -συναισθήματα επάρκειας με ενσυναίσθηση. ΑΞΙΖΩ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙΣ!
Τo βιβλίο "Αξίζω" έχει ως κεντρικό θέμα του την αυτοεκτίμηση στη σχολική ηλικία και αποτελεί ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για όλους τους ενήλικες που ασχολούνται με τα παιδιά. Η συγγραφέας του, Βίκυ Σίμου, θεωρείται η πλέον ειδικευμένη καθηγήτρια και επόπτρια στον τομέα της Αυτοεκτίμησης. Έχει διδάξει στο τμήμα Ειδικής Αγωγής και Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και στα Ανοικτά Πανεπιστήμια που αυτό δημιούργησε. Έχει προσφέρει δωρεάν βιωματικές ημερίδες στη Σχολική Αυτοεκτίμηση σε πάνω από 8.000 εκπαιδευτικούς του Δημοσίου. Επί τριάντα χρόνια διευθύνει το Κέντρο Συναισθηματικής Έρευνας και Αυτοεκτίμησης, διδάσκει και εποπτεύει τη διετή εκπαίδευση "Συμβούλων Αυτοεκτίμησης" στην Ελληνική Εταιρεία Αυτοεκτίμησης και Συμβουλευτικής. (Από την έκδοση)

"Η Δρ Σίμου κατανοεί τις έννοιες που υπάρχουν στην Αυτοεκτίμηση. Οι προτάσεις και οι ασκήσεις της είναι μοναδικές". (Robert Reasoner, Πρόεδρος Διεθνούς Συμβουλίου Αυτοεκτίμησης)
 

 ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ
Μεγαλώνοντας (με) το παιδί μου
Κώστας Γκοτζαμάνης
Εκδόσεις Πατάκη, 2014, τιμή € 7,63, σελ. 224

Αυτό το βιβλίο είναι μια γεύση από τη δουλειά του Κώστα Γκοτζαμάνη με την οικογένεια, από την απόφασή του να σταθεί δίπλα στους γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν οι ίδιοι, δίνοντας έναν αγώνα να μεγαλώσουν ελεύθερα παιδιά. Η αφοσίωσή του σ' αυτό τον στόχο και οι αφηγηματικές του αρετές τον βοήθησαν να γράψει ένα βιβλίο εύληπτο, χωρίς θεωρητική ορολογία, που θα το έκανε απρόσιτο και δύσχρηστο. Το βιβλίο του καταλήγει να είναι ένας σύγχρονος οδηγός επιβίωσης για οικογένειες και άτομα. Χωρίς να το δηλώνει, οδηγεί τον αναγνώστη να κάνει τη διάκριση μεταξύ ευτυχίας και επιτυχίας, μεταξύ ρόλου και προσώπου-εαυτού, διευρύνει τη ζωή για τον καθένα. Ο αναγνώστης, ακόμα κι αν βρίσκεται σε αδιέξοδο, επανατοποθετείται και ανακαλύπτει μόνος του ότι αυτό που του φαινόταν ως αδιέξοδο μπορεί να είναι μια ευκαιρία. Το βιβλίο δεν αφήνει ερωτηματικά, με οξυδέρκεια ανατέμνει τις οικογενειακές σχέσεις χωρίς να κατηγορεί κανέναν, αφήνει να διαφανούν οι λύσεις και οι ατομικές ευθύνες, αποφεύγει τον διδακτισμό, έχει ύφος χαλαρό, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στη διεισδυτικότητα και την αντικειμενικότητα. Και επιπλέον, οι σελίδες του είναι εμποτισμένες με αστείρευτο χιούμορ και άκρως μεταδοτικό κέφι για ζωή! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) 


Μαμά, κόψε το κήρυγμα (κι εσύ, μπαμπά, επίσης)  
Μαμά , κόψε το κήρυγμα κι εσύ  μπαμπά επίσης
Κική Τζωρτζακάκη, 
Εκδόσεις Καλέντης, 2007, τιμή € 13,55, Β΄ τόμος σελ. 448

Η επικοινωνία ανάμεσα στα ζευγάρια και τις οικογένειες συχνά μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Κι όμως, αυτό το όνειρο η συγγραφέας μας αποκαλύπτει πώς να το κάνουμε πραγματικότητα. Με απλότητα και σαφήνεια μας οδηγεί στα βάθη της δυσκολίας και μας βοηθά να κατανοήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας και τους άλλους. Μας δείχνει πώς να πλησιάσουμε ουσιαστικά τα παιδιά μας και να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Όπως λέει: «η ανατροφή των παιδιών είναι μια τέχνη που μπορεί να διδαχτεί». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι χρήστες που χρησιμοποιούν υβριστικές λέξεις ή χυδαίους χαρακτηρισμούς θα αποκλείονται αυτόματα από το δικαίωμα σχολιασμού